1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Инж. Михаил Михайлов: Трябва да изправим пчеларството на крака

Инж. Михаил Михайлов: Трябва да изправим пчеларството на крака

Браншът не е включен за субсидиране през следващия програмен период на ОСП

В последно време в пчеларството се включиха много млади пчелари заради наличието на средства по програмите, но изискванията станаха жестоки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

„За „Млад фермер” по Програмата за развитие на селските райони, изискванията са недостижими дори за професионалисти. Там трябва да направят 264 пчелни семейства или кошери в рамките на пет години. Преди беше - да се започне от 2 икономически единици, сега е по четири или по 33 кошера, това са неща, които силно стесняват броя на хората, които биха се включили. Поради всички тези негативи, пчеларите са недоволни. Ние не проявяваме политически искания, нашите протести бяха мирни, като в повечето областни градове имаше такива протести миналата седмица, включително и в София, както и на националния протест, нашите искания са конкретни, точни и чисто пчеларски”, обясни той.

Ние трябва да изправим пчеларството на крака, но това може да стане само с помощта на държавата, знам че всички искат. Мога да направя сравнение със зърнопроизводителите, които получават два милиарда лева, ние не получаваме нищо, а те зависят от нас. Учудващо е, че пчеларството не е включено във формите – схемите и програмите за подпомагане. Този апел, който отправяме е именно за това, след като при 736 членове на Европейския парламент е наложена и приета една поправка, след това в Комисията по земеделието имаме сериозно съмнение, че българският представител в тази комисия е гласувал „въздържал се” за приемането на поправката и включването на пчеларството за субсидиране през следващия програмен период на Общата селскостопанска политика. Това породи тези протести и смятам, че кошерът е разбунен и нещата трябва да дойдат на мястото си”, каза още инж. Михайлов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.