1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Иван Филански: Всеки, който иска да реализира продукцията си на добра цена, сам идва при нас

Иван Филански: Всеки, който иска да реализира продукцията си на добра цена, сам идва при нас

Прохождащият кооператив „Плевен мед 2023“

Чисто нов кооператив на пчелари се роди през тази година. 50-60 пчелари ентусиасти обединиха усилията си с цел по-добра реализация на продукцията. „Идеята за създаването на кооператива е на г-н Балински, част от нашия областен пчеларски съюз. Общо имаме около 10 000 пчелни семейства и производство около 10 тона - конвенционален и биологичен мед, с търговия на едро и дребно. Задължително условие е всички да са регистрирани като земеделски производители. В България има още 4-5 такива пчеларски кооперативи“, каза в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ Петьо Петров, председател на кооперацията „Плевен мед 2023“.
Той разказа, че започнал с 10 пчелни семейства, с цел да има допълнителен доход за семейството, като тогава основната му дейност била строителството. Сега 12-13 години по-късно той се занимавам само с пчеларство. 
 
„Членовете ни са хора, които имат желанието да се развиват, да реализират продукцията си на добра цена, идеята ни е да излезем на пазари в Европа. Черпим опит от подобни кооперативи на пчелари във Франция и Сърбия. Там членовете са хиляди. Техните обединения са много силни, дори имат дори общ завод за разфасовка на меда“, сподели Иван Филански, зам.-председател на кооперацията „Плевен мед 2023“.

Той започнал преди 10 години любителски да се занимава с пчеларство, отглеждайки около 20 пчелни семейства, като с течение на годините достигнал 120 броя. 
 
„Закупуваме заедно препарати за третиране на пчелните семейства на по-изгодна цена. В бъдеще заедно ще закупуваме и други необходими за дейността ни активи. Кооперативът ни първо трябва да бъде одобрен от министъра, после може да кандидатстваме по интервенцията за подкрепа на групи и организации на производителите“, посочи Филански.
„Не е лесно да се работи в кооператив, има различни мнения, но гледаме напред и имаме идея да инвестираме в цех за разфасовка“, каза още Петров.
 
Гледайте предаването Брюксел в превод тази неделя 12 ноември от 20:30 часа по АгроТВ..
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.