1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Какви са качествата на лавандуловия мед

Какви са качествата на лавандуловия мед

Често във вкуса се отличават цитрусови нотки

Лавандуловият мед е търсена вкусова екзотика в последните години. Той се отличава с деликатен аромат и отлични вкусови качества. Много пчелари го добиват с кошери на колела около ниските лилави храсти през юли и август.

Производителите на лавандулов мед го наричат вкусова експлозия, заради съвкупността от витамини, минерали, антиоксиданти, ензими, аминокиселини и приятен аромат. Освен това лавандулата е известна и с успокояващите си свойства.

За Деяна Червенкова сме ви разказвали в ефира на АГРО ТВ. Заедно със семейството си се занимава с подвижно пчеларство от години.

Отглеждат пчелните си семейства около Стара Загора и Казанлък.

За тях е много важно всяка година да правят поленов анализ на меда си, за да са сигурни, че могат да етикетират всеки мед, според съдържанието му, без да подвеждат клиента. Например - ако в акациевия мед има 30% акациеви полени, може да се определи като такъв.

Лавандуловият мед е лесно разпознаваем - цвят кехлибар с червеникави нюанси. Често във вкуса се отличават и цитрусови нотки. Медът има антисептични и антибактериални свойства. Съдържа основната аминокиселина в нашето тяло - тирозин. Това го прави полезен като съпътстващо лечение на депресия, тревожност и хронична умора.

Автори: Петя Петкова, М. Спасова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.