Какви са качествата на лавандуловия мед

Често във вкуса се отличават цитрусови нотки
Лавандуловият мед е търсена вкусова екзотика в последните години. Той се отличава с деликатен аромат и отлични вкусови качества. Много пчелари го добиват с кошери на колела около ниските лилави храсти през юли и август.
Производителите на лавандулов мед го наричат вкусова експлозия, заради съвкупността от витамини, минерали, антиоксиданти, ензими, аминокиселини и приятен аромат. Освен това лавандулата е известна и с успокояващите си свойства.
За Деяна Червенкова сме ви разказвали в ефира на АГРО ТВ. Заедно със семейството си се занимава с подвижно пчеларство от години.
Отглеждат пчелните си семейства около Стара Загора и Казанлък.
За тях е много важно всяка година да правят поленов анализ на меда си, за да са сигурни, че могат да етикетират всеки мед, според съдържанието му, без да подвеждат клиента. Например - ако в акациевия мед има 30% акациеви полени, може да се определи като такъв.
Лавандуловият мед е лесно разпознаваем - цвят кехлибар с червеникави нюанси. Често във вкуса се отличават и цитрусови нотки. Медът има антисептични и антибактериални свойства. Съдържа основната аминокиселина в нашето тяло - тирозин. Това го прави полезен като съпътстващо лечение на депресия, тревожност и хронична умора.
Автори: Петя Петкова, М. Спасова
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация. За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.
Още по темата
- ЕК одобри Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г.
- Стартира дейността на работната група за промяна на Наредбата за опазване на пчелите
- За шеста поредна година Генерал Тошево стана домакин на националния фестивал на лавандулата
- Добивите от ягоди, праскови и лавандула у нас се увеличават