Кълвачи нападат пчелни кошери в Силистренско

Стопаните на пчелни семейства са принудени да вземат нестандартни мерки

Проблем за пчелари от Силистренско. Кълвачи нападат пчелни кошери в търсене на храна, а трайните минусови температури застрашават семействата от нозематоза. Оказва се, че зимата създава различни проблеми на хората, включително и на земеделските стопани, но тя е опасна и за обитателите на природата.

Пчелните кошери в суровите зимни дни привличат кълвачите, които в търсене на храна ги нападат, за да стигнат до восъка, създаден от опрашителите. Сред потърпевшите е Екатерина Райчева от Силистра, чиито кошери са в близост до гористи местности.

Постоянното чукане по кошера дразни пчелите, те излизат навън и премръзват, обяснява Екатерина Райчева. Затова стопаните на пчелни семейства са принудени да вземат нестандартни мерки.

За да оцелеят пчелите в условията на дебела снежна покривка, е важно стопаните да зазимят добре кошерите на семействата. Ако са слаби – няма да има достатъчен брой активни пчели. А това води до „загуба” на целия кошер.

А колкото и да е добре да има сняг, за да са в покой пчелите в кошера, продължителното задържане на температури под –10 градуса, затруднява очистителните облитания на насекомите и те се заразяват с нозематоза, уточнят стопаните.

Автор: Незабравка Кирова

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар