1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Масово измиране на пчелни семейства във Врачанско

Масово измиране на пчелни семейства във Врачанско

Взетите проби отхвърлят съмнението за заболяване

Пчелари от Врачанско констатират масово измиране на пчелни семейства. При рутинния преглед на кошерите след зимата, стопаните се натъкват на 173 умрели семейства от общо 180, които отглеждат в село Струпец. Направените проби установяват голямо количество на веществото глифозат.

Пчеларското семейство е сигнализирало ветеринарен лекар, както и Областната дирекция по безопасност на храните. Назначена комисия идва на място и установява, че има достатъчно храна за пчелите, но морът е масов. Взетите проби отхвърлят съмнението за вароатоза и нозематоза.

Пчеларят казва, че масово колегите му грешат като масово не обявяват за подобни проблеми. Сега пчеларят трябва да унищожи замърсените восъчни пити и едва след това евентуално да ги засели с нови пчелни семейства. От кметството в Струпец му потвърждават, че ако арендатор в района пръска, пчеларите биват информирани. А според Наредба 13 пчеларите трябва да бъдат уведомени преди пръскани чрез обява, телефонно обаждане или имейл. Ивайло Дочев обаче подозира, че замърсяването е дошло от третирани с глифозат царевични семена.

Заради загубените пчелни семейства в момента стопаните не могат да приключат прехода си към биологично производство и проекта си по мярката за млад фермер.

Към момента няма отговор на поставените въпроси от Агенцията по безопасност на храните.

Гледайте повече в емисиите Новини на АгроТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.