1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мирослав Найденов: По-рестриктивен режим на използването на пестициди ще защити пчелните семейства

Мирослав Найденов: По-рестриктивен режим на използването на пестициди ще защити пчелните семейства

Снимка:

По Националната програма за пчеларство са осигурени 19,6 млн. лв. за периода 2011–2013 г.

"Ще свикам съвещание, на което да обсъдим преминаване към по-рестриктивен режим на използване на пестициди, които вредят на пчелите". Това обяви по време на кръгла маса „За пчелите и хората” министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Използването на пестициди е много голям проблем, това е индустрия, в която се въртят милиони левове, посочи той.

Данъчни облекчения за пчеларите и оптимизация на тригодишната програма за пчеларство препоръчват пчеларите. Те искат и директни субсидии на пчелно семейство и оптимизация на нормативната база, подобряване на качеството на пчелните майки, по-добро ветеринарно обслужване на сектора. Пчеларите настояват за съдействие за охрана на пчелините и за помощ при обезпечаване реализацията на продукцията. Те са категорични, че трябва да се подобри ефективността на постоянните комисии към областните дирекции по земеделие.

Това лято група експерти в областта са направили подробно проучване, за да установят какво е разпространението на "синдрома на празния кошер" в България и да се изследват причините за повишената смъртност на пчелните семейства. От 41 пчелина от 15 области на страната, които са били посетени в рамките на анализа, с повишена смъртност са 29 пчелина, а смъртност до 10% е установена в останалите 12 пчелина. Загинали са почти една трета от пчелните семейства или точно 1498 и са оцелели 2870. В България не се констатира "синдрома на празния кошер".

Основните фактори, изиграли роля за смъртността при пчелите са отравянето с пестициди и едно от заболяванията при пчелите – вароатозата. 64% от загубите на пчелните семейства са причинени именно от отравяне с пестициди, а заболяванията са причина за 29% от загубите.

Голям проблем за всички пчелари, които имат пчелини в земеделските райони от страната е неспазването на изискванията на Наредба 15 на МЗХ, според която фермерите са длъжни да уведомяват компетентните органи, преди да третират културите, които отглеждат с пестициди, за да може след това да бъдат уведомени и пчеларите в региона.

Министър Найденов посочи, че по Националната програма за пчеларство са осигурени 19,6 млн. лв. за периода 2011–2013 г. Пчеларите могат да бъдат подпомагани и по мерки на Програмата за развитие на селските райони, каза още той.

С 11,2% се е увеличило производството на пчелен мед у нас през миналата година спрямо 2009 г., стана ясно още на днешната дискусия. През 2010 г. общото произведено количество е 10 595 тона. Експортът на пчелен мен също е нараствал с 39,6%. През миналата година са изнесени 8540 тона мед.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.