1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари от Кюстендилско: Получаваме едва около 5 кг среден добив от кошер

Пчелари от Кюстендилско: Получаваме едва около 5 кг среден добив от кошер

Бюрократични процедури спъват подвижното пчеларство

Вместо обичайните 10 кг мед от кошер, тази година пчеларите от района на Кюстендил получават наполовина от очакваните количества. Причината за плачевните резултати са неблагоприятните атмосферни условия, които са провалили пашата на пчелите заради много дъждове, а след това заради рязкото засушаване. 
 
„Меко казано годината е странна. Започна с много висока зимна смъртност и отслабване на пчелните семейства. След това нещата се подобриха, природата си каза своето, семействата се възстановиха много бързо и когато трябваше да се радваме на добри добиви, нещата пак се обърнаха“, заяви Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела” и допълни: „Акацията, като първи медонос, даде поне на повечето места, но след това липата нищо не даде и стигнахме до момента на много ниски добиви като краен резултат и вероятно сериозна нужда от подхранване, за да оцелеят през зимата пчелните семейства. Много от колегите не са свалили още магазините, така че не се знае точно, но ще бъде около 5 кг среден добив, което за нашия регион е слабо. При нас традицията е около 10 кг. 
 
В момента билковият мед върви около 15 лв., колеги пробват акациевия и мановия на малко по-ниски цени, но пазарът трудно приема това повишение, тъй като платежоспособността на населението е ниска. Отделно там роля играят и така наречениете прекупвачи – това са колеги, които имат малко пчелни семейства и не разчитат на доходи от собствения пчелен мед, затова купуват мед от другите краища на страната и препродават на по-ниски цени, един вид правят дъмпинг. За наше щастие цената и по другите краища е повишена. Като пример ще посоча, че акациевият мед в Северна България, конкретно в Плевенския регион, беше изкупен на 10,50 лв., което означава, че няма как да дойде при нас на 10 лв.“ 
 
„Годината започна обнадеждаващо с една добра паша от акацията, но за съжаление с това се приключи и оттам нататък тръгнаха много несгоди. Добивът е малък. Средно при мен е около 5 кг на кошер. 
Цената зависи винаги от потребителя. Ние сме качили цената на едно ниво, което да удовлетворява горе-долу и двете страни. Въпреки че, цената на меда трябва да бъде равна на цената на маслото. Говорим за балкански мед, качествен, билков. Когато маслото е на промоция в някои от веригите, цената му е между 27 и 30 лв.“, посочи пчеларят Александър Йовчев. 
 
Лошата година е принудила част от пчеларите с платформи да преместват кошерите си по планината. Това обаче е ставало много трудно заради бюрократични спънки.
Александър Йовчев сподели личния си опит: „Тази година се опитах да помогна на мои приятели, като закарам кошери на пчелоопрашване и се натъкнах на един голям проблем, защото трябва да се извади документ за временен пчелин, които се вади по същия начин като за постоянен пчелин. Едиственото добро е, че процедурата е малко по-кратка. Този срок обаче е достатъчно дълъг за нас, защото пашата преминава за срок от 15 дни, а човекът идва 10 дни преди да му цъфнат дръвчетата. Оттук нататък тръгва една процедура, която е много тежка за всеки един пчелар. Това ме отказва да карам пчели където и да е. Производителите на череши, сливи и така нататък вече са ощетени, защото те не могат да имат и пчели. Това означава и те да се регистрират като пчелари.“  
На места вече е започнала подготовката за зазимяване на пчелните семейства. Според председателя на браншовия съюз „Пчела” Тихомир Стоицов, ако не се обгрижват правилно пчелите, някои от стопаните могат да загубят голяма част от пчелните си семейства през тази година. 
Тихомир Стоицов уточни: "Изключително важно е да бъдат обезпаразитени от акара вароа деструктор, тъй като вече има сигнали за сериозна инвазия на този паразит, другият проблем е, че няма адекватни лекарствени средства. Тези, които са регистрирани за законни лекарствени средства, са скъпи. Пчеларите трудно си ги позволяват, ако не са по някоя програма. Другият проблем е, че трябва да се третира едновременно от всички пчелари в дадения регион, за да има ефект. Това в България е трудно осъществимо, тъй като всички са индивидуалисти и всеки сам за себе си решава кога да третира. И съответно едният е третирал и изчистил, другият не е третирал. Пчелите се срещат по цветята и си разменят акарите и се получава вторична реинвазия.“ 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.