1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелата е съществото с най-голямо значение за живота

Пчелата е съществото с най-голямо значение за живота

Безспорно най-голямата причина за изчезването на пчелите се дължи на постоянното третиране на културите с пестициди

Институтът Earthwatch заключи в последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон, че пчелата е най-важното живо същество на планетата. Наред с това учените оповестиха и друго важно заключение: пчелите вече са изложени на риск от изчезване.

Пчелите по света са намалели с до 90%, според последните проучвания. Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните причини са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места за установяване на семействата, липсата на цветя, използването на пестициди, промените в почвата.

Центърът за предприемачество в пчеларството при CeapiMayor и Корпорацията по пчеларство в Чили (Cach) с подкрепата на Фондацията за аграрни иновации (FIA) са провели проучване, при което е установено, че пчелите са единствените живи същества, които не носят какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

Земеделието в света зависи на 70% от тези насекоми. С други думи, бихме могли да кажем, че 70 от 100 храни са факт благодарение на пчелите.

Освен това опрашването, дело на пчелите, позволява на всички растения да се възпроизвеждат, което е от значение за милиони животни – без тях фауната скоро ще започне да изчезва.

Федералният технологичен институт на Швейцария има теория, според която принос за изчезването на пчелите имат вълните, генерирани от клетъчните мрежи за мобилни телефони. Учените обясняват, че тези вълни, излъчвани по време на разговори, са способни да дезориентират пчелите, като смущават способността им да разпознават посоките. Затова животът им е изложен на опасност.

Изследователят и биолог Даниел Фавър, заедно с други колеги, е направил 83 експеримента, които показват, че пчелите – в присъствието на тези вълни – произвеждат шум, който е десет пъти по-висок от обикновено. Това поведение, според учените, се случва, за да предупредят другите пчели, че са в опасност и е важно да напуснат кошера.

Безспорно най-голямата причина за изчезването на пчелите се дължи на постоянното третиране на културите с пестициди.

Наистина има решения; проблемът е, че е много трудно да се изпълнят, защото има много утвърдени практики в производството и селското стопанство.

Предложени са три възможности – с надеждата, че те могат да бъдат реализирани за кратко време:

Забрана, а не просто намаляване на токсичните пестициди

Популяризиране на напълно естествени алтернативи на селското стопанство

Провеждане на постоянни изследвания и наблюдение на здравето, благосъстоянието и опазването на пчелите. /greentech.bg


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.