1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. ЕП с резолюция за по-малко препарати

ЕП с резолюция за по-малко препарати

Според Европарламента това трябва да бъде записано като основен елемент и в бъдещата Обща селскостопанска политика

 

За да се опазят пчелите и другите опрашители е необходимо да се намали употребата на препарати за растителна защита. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, гласувана в Страсбург.

Народните представители настояват Европейският съюз и страните членки да предприемат целенасочени мерки за защита на насекомите. Заедно с това те предлагат да се увеличат средствата за научни изследвания на причините за измирането на пчелите.

В своята декларация, която няма задължителен характер, депутатите искат също така Европейската агенция за безопасност на храните отново да направи обстоен преглед на въздействието на неоникотиноидите, които все още са разрешени за употреба. Като ново предложение в документа е записано намаляването на препаратите да бъде одобрено като "общ индикатор" за мерките, предприети от националните правителства за защита на пчелите. Според Европарламента това трябва да бъде записано като основен елемент и в бъдещата Обща селскостопанска политика.

От групата на Зелените определиха резолюцията като голям успех, който ще доведе до действителна промяна в аграрната политика на Съюза. Най-важната част според природозащитниците е искането за забрана на неоникотиноидите. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.