1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Повече средства по мерките на Националната програма по пчеларство 2014–2016 г.

Повече средства по мерките на Националната програма по пчеларство 2014–2016 г.

Снимка:

Това искане отправиха пчелари от Добричка област

Недостатъчни са средствата по мерките на Националната програма по пчеларство. При приема за 2013 г. средствата са се изчерпали за броени часове, коментира за AGRO.BG Стойчо Стойчев, областен координатор на  националната браншова организация „Български пчеларски съюз“. Тъй като Добричка област има традиции в областта на пчеларството и броят на официално регистрираните пчелари вече е над 2000, интересът към Националната програма е твърде голям. От браншовата организация са изготвили списък с 250 бенефициенти за кандидатстване по мерките през 2013 г. От тях във Фонд „Земеделие“ са приети 148 заявления за подпомагане. За съжаление, едва 40 бенефициенти подписват договори за финансово подпомагане, обобщи статистиката Стойчо Стойчев.  

От любителско хоби отрасълът се превръща в професия и бизнес. Това налага Националната програма по пчеларство 2014–2016 г. да стане по-достъпна за по-голям брой пчелари. За целта от областната браншова организация вече са готови с редица предложения. Сред тях е удвояване на средствата по мярката за борба с вароатозата от 715 хиляди лева на 1 милион и 500 хиляди лева. Второто предложение на браншовиците касае мярката за закупуване на пчелни майки. По нея са били отпуснати около 200 хиляди лева, а са необходими поне 500 хиляди лева.

Изминалата 2012 година не е от най-добрите за пчеларството, коментира още Стойчо Стойчев. Заради трудната зима и горещото лято е спаднал добивът от мед. До 30% е регистрираната смъртност при пчелите през тежките зимни месеци на 2011/2012 г. Средните добиви през лятото на миналата година са достигнали в Добричко от 22-25 до 50 кг. Това обаче е сравнително нисък показател за региона, подчерта още Стойчо Стойчев. Цената на меда на едро от 3,80 до 4,20 лева за кг също не удовлетворява пчеларите. При завишени цени на всички консумативи, цената на едро остава постоянна през последните няколко години.

Проблемите на пчеларството ще бъдат обсъдени на предстоящия форум „Пчеломания“, който ще се проведе в Добрич от 21 до 23 март. Организатор на проявата е Добрички панаир АД.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.