1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Поздравителен адрес от проф. д-р Бозуков по повод Световния ден на пчелите -20 май

Поздравителен адрес от проф. д-р Бозуков по повод Световния ден на пчелите -20 май

Уважаеми пчелари,

Поздравявам Ви по повод Световния ден на пчелите – 20 май. Обръщам се, както към пчеларските организации, така и към местните, общински сдружения и редовите пчелари – професионално занимаващи се и любители, с благодарност към Вашата всеотдайност, любов към природата и нейното опазване! 

Вашата дейност е индикатор за чиста и здрава природа, с работата си гарантирате биологичното разнообразие, имате значим принос в развитието на земеделието и запазването на екологичното равновесие. Тема актуална – за обществото, за земеделието, както и в дневния ред на Европейския съюз.

Благодарение на Вашия труд на трапезата ни присъстват незаменимите и необходими за човешкото здраве пчелни продукти. Ежегодно в страната се произвеждат между 9 и 11 хил. тона висококачествен пчелен мед, като над 80 % от него е насочен за износ. За нас е гордост, че „Странджанския манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ е първото българско защитено наименование за произход, вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през м. април 2019 година. Приветстваме инициативата от миналогодишната кампания – производителите от сдружението „Странджански манов мед“ се сертифицираха успешно, като се надяваме през тази година още пчелари от района да проявят интерес и да се възползват от тази европейска схема за качество.

Като министър на земеделието, храните и горите заедно с екипа си, научната общност и доказани експерти ще работим за подкрепа на сектора и преодоляването на трудностите, пред които е изправен.

В тази връзка трябва да подчертая, че интересът към пчеларството в България традиционно е голям, а заедно с това се увеличават и отговорностите пред българските пчелари за добив на качествени и безопасни пчелни продукти. Доказателство за това са множеството пазари, с участие на производители на различни видове мед, прашец, прополис и продукти от тях.

Уверявам Ви, че чрез своята политика Министерството на земеделието, храните и горите ще създава устойчива среда за развитието на пчеларството и в посока опазване на биоразнообразието.
Пожелавам на Вас и Вашите семейства здраве, високи добиви, здрави пчелни семейства и благоденствие!


С уважение,


Проф. д-р Христо Бозуков
Министър на земеделието, храните и горите

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.