1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Предимства на оксаловата киселина в борбата с вароатозата

Предимства на оксаловата киселина в борбата с вароатозата

Оксаловата киселина се използва по три различни начина в пчеларството

В борбата с вароатозата по медоносните пчели, причинена от Varroa destructor, оксаловата киселина е ефективно активно вещество. Разтворите ѝ имат увреждащо въздействие върху акарите, когато те влязат в контакт с тях. Това, което прави оксаловата киселина интересна за третиране при вароатоза, освен нейната висока ефективност от над 90% е, че тя е вещество за органично третиране според регулациите на Европейския съюз. Това я прави особено привлекателна за пчеларите, практикуващи органично пчеларство, но също така и за конвенционални пчелини, където се прилага система за интегрирана борба с вредителите, чрез прилагането на ротационни графици за лечение.

Оксаловата киселина е възприета и се препоръчва за зимно третиране. В региони с естествено прекъсване в залагането на пило през зимата, поради ниските температури, това третиране често се прави през декември, обикновено няколко седмици след първото замръзване в околната среда. Независимо от това, оксаловата киселина може да се прилага и през лятото в семейства без пило.

Оксаловата киселина се използва по три различни начина в пчеларството: поливане, опръскване и опушване.

За поливане - обикновено 5-6 милилитра от препоръчания от лекуващия ветеринарен лекар продукт, съдържащ оксалова киселина, се поливат директно върху пчелите във всяко заето междурамие!

Опушването посредством използването на специален уред за опушване изисква предприемането на повече мерки за безопасност от страна на пчеларите, като например поставянето на филтърни дихателни маски на лицето и такива за очите.

Опръскването на питите с оксалова киселина изисква много повече време в сравнение с накапването и опушването поради необходимостта всяка пита да бъде извадена и обработена от двете й страни. Този метод е по-подходящ за новосъздадени нуклеуси или отводки.

При подбора на метод и продукт за третиране, съдържащ оксалова киселина, търсете съдействието на ветеринарния лекар, обслужващ вашия пчелин.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.