1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Ръст в изкупната цена на меда

Ръст в изкупната цена на меда

Снимка:

В Добрич стартира „Пчеломания 2010”

Ръст в изкупните цени на меда отчитат от Българския пчеларски съюз. Средната реализационна цена в момента е 5,18 лв., съобщи Ганчо Ганев, председател на националната браншова организация. Полифлорният мед се търгува при цени над 3,80 лв., а монофлорният – над 4,50 лв. Налице са и условия през настоящата стопанска година да има по-добра продукция. Около 35 кг от пчелно семейство са добити през миналата година в Добричка област, добави още Ганев. В Добруджа се произвежда 35% от меда в страната. Тук са разположени 52 хил. пчелни семейства, а броят им в страната надхвърля 620 хиляди.

От Българския пчеларски съюз очакват през следващата седмица Разплащателната агенция да разгледа и одобри новата 3-годишна програма за пчеларство. Заложеният в нея бюджет е няколко пъти по-голям от предходния. През 2009 г. само в Добричка област са усвоени 2 млн. и 500 хил. лв. субсидии по 65 проекта.  Данните бяха изнесени в Добрич по време на откриването на Седмото международно изложение „Пчеломания”, организирано от „Добрички панаир”.

39 фирми от Италия, Великобритания, Турция , Полша и България се включиха в тридневния форум, който ще продължи до 27 март. На щандовете те изложиха както качествен мед, така и пчеларско оборудване и специализирана литература. Тази година от „Добрички панаир” ще дадат три награди – „Пчелар на годината”, „Проспериращ млад пчелар” и приз за цялостен принос. Статуетките ще бъдат връчени на 26 март на тържествена вечеря.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.