1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В Колумбия превръщат незаконно изсечените дървета в кошери

В Колумбия превръщат незаконно изсечените дървета в кошери

Не по-малко от 3000 кошера с около 50 000 пчели умират всяка година в латиноамериканската страна, според официалните данни

В една долина в Североизточна Колумбия дървеният материал, добит при незаконно обезлесяване и конфискуван от органите на реда, се превръща в кошери за пчеларите, които се борят с изчезването на цели пчелни колонии заради измененията на климата и пестицидите, използвани основно за производството на кафе, информира Франс прес.

Целта на тази програма е да се справи с "крайно тежкия проблем", свързан с риска от изчезване на пчелите, които са от жизненоважно значение за биоразнообразието и за селското стопанство заради опрашващата им функция, обяснява биологът Херман Перия, директор на фондацията "Хъни бий импакт" (Honey bee impact).

Според ООН около 90 на сто от дивите растения и 75 на сто от селскостопанскитe култури в света зависят от опрашването, което означава, че една трета от различните видове пчели са заплашени от изчезване.

Наред с това незаконното обезлесяване опустошава горите и местобитанията на фауната, най-вече в департамент Сантандер, където се провежда експериментът.

"Годишно се конфискуват около 1000 кубични метра незаконно отсечена дървесина", заяви пред АФП директорът на местния екологичен орган Алексевит Акоста.

През 2022 г. Колумбия е загубила 123 517 хектара горска площ заради обезлесяване, основно в амазонския регион в южната част на страната. Близо половината (47 на сто) от дървения материал за продан в страната е с незаконен произход, според последните данни на министерството на околната среда.

В департамент Сантандер със съгласието на съдебните органи иззетите стволове на дърветата се нарязват и складират в големи тухлени навеси, пазени от полицията в главния град Сокоро.

Част от дърветата впоследствие се трансформира в кошери в близката работилница под надзора на Перия, който междувременно обучава бенефициентите.

Проектът, стартирал през 2021 г. с наименованието "Завръщането на дърветата вкъщи", цели да разпространи сред земеделските семейства в Сантандер 10 000 кошера.

Пчелите по целия свят са изправени пред многобройни заплахи. Климатичните промени намаляват цъфтежа, а оттам и количеството нектар. Те допринасят и за безплодието на майките заради повишените температури в кошерите.

Отравянето с пестициди обаче си остава най-голямата опасност, с която се сблъскват опрашителите в Колумбия, както и в много други страни.

Мария Асеведо е пчеларка от Сокоро и бенефициент по програмата, загубила над половината от своите колонии през 2023 г. заради използването на агрохимически продукти за съседни култури, най-вече в кафеените плантации, простиращи се, докъдето стига погледът.

Лабораторните изследвания върху рояците показват, че при по-голямата част има следи от фипронил, препарат, забранен в ЕС през юли 2013 г., тъй като в Европа го смятат за отговорен за смъртта на милиони пчели. В Колумбия този продукт ще бъде забранен от февруари тази година.

Не по-малко от 3000 кошера с около 50 000 пчели умират всяка година в латиноамериканската страна, според официалните данни.

Инициативата на "Хъни бий импакт" има за цел да насърчи пчеларите да заменят заразените кошери и пчелите да се чувстват защитени, имайки повече пространство да се възпроизвеждат, отбелязва биологът.

Апикултурата е "ангажимент" в полза на околната среда за Мария Асеведо, тъй като на световно равнище "основната заплаха е изчезването на пчелите, а без тях, няма да има и хора, тъй като ще ни свърши храната", напомня тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.