1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Започва прием на научни проекти по Националната програма пчеларство

Започва прием на научни проекти по Националната програма пчеларство

Крайният срок за приемане на проекти е 14.01.2011 г.

От 13 декември /понеделник/ 2010 г.  започва прием на научни проекти по мярка Е от Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 година. Проектите ще се приемат чрез деловодството на МЗХ на хартиен и магнитен носител, до дирекция „Животновъдство” за издаване на становище от оценяваща комисия.

Крайният срок за приемане на проекти е 14.01.2011 г./петък/.

След тази дата всички постъпили проекти ще бъдат предоставени за разглеждане и оценяване от Комисия определена със заповед № РД 09 – 945/08.10.2010 г. Комисията ще изготви становище за практико-приложната част на всеки от представените проекти, с цел преценка на полезността му.

Бенефициентите, чиито проекти са получили положително становище /за целта проектът трябва да е получил  23 и повече точки при максимален брой 30/ могат да кандидатстват  за финансиране в ЦУ на ДФ „Земеделие”.При повече от един проект получил положително становище, Комисията класира кандидатите. Този с най-висока оценка може да подаде документи в ДФЗ за финансиране.

По Мярка Е „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти.” е предвидено финансиране на следните теми:

1. Тема: Създаване на линия пчели с повишена устойчивост към някои факторни (условнопатогенни) заболявания.

Допустими кандидати:
Висши учебни заведения, в които се преподава дисциплината „пчеларство” и/или „пчелна патология”, научни асоциации по пчеларство и пчеларски сдружения, регистрирани по реда на ЗЮЛНЦ, научноизследователски институти, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството.

2.Тема: Изпитване на съвременни технологии за съхраняване на пчелни майки през зимния период.

Допустими кандидати:
Научни институти, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството, университети и висши училища, в които се преподава пчеларство, Научни пчеларски асоциации и пчеларски сдружения, регистрирани по реда на ЗЮЛНЦ.

3.Тема: Установяване на генетични и морфо-етологични маркери за устойчивост на пчелни семейства към заболявания с цел формиране на система от дейности по селекция, консервация на националните генетични ресурси и опазване на пчелите от болести и изчезване.

Допустими кандидати:
Научни институти, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството, университети и висши училища, в които се преподава пчеларство, Научни пчеларски асоциации и пчеларски сдружения, регистрирани по реда на ЗЮЛНЦ.

В рамките на една финансова година кандидатът има право да кандидатства еднократно по всеки един от секторите на мерките по Програмата. В рамките на една финансова година кандидатът няма право да подава второ заявление за подпомагане по мярка и сектор, по който през същата година има подадено и одобрено заявление за подпомагане и сключен договор (включително, ако първото заявление е в процес на разглеждане).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.