1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Земеделската комисия не прие промените в Закона за пчеларството

Земеделската комисия не прие промените в Закона за пчеларството

Текстът беше внесен от Министерски съвет на 10 декември

Комисията по земеделието и храните към Народното събрание разгледа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството, внесен от Министерски съвет на 10 декември за първо гласуване. При гласуването обаче народните представители не стигнаха до консенсус след като гласовете бяха 9 на 9 така написан текстът не беше приет. Предстои комисията да преразгледа текстовете и отново да заседава.

Основните промени засягат регистрацията на пчелините, чиято административна тежест се планира да бъде намалена. В текста към Законопроекта се предвижда и въвеждане на законово определение за „временен пчелин“, което до момента липсва. От бранша са против:

Сребрин Илиев, заместник-председател на Националния браншови пчеларски съюз

„Законопроектът не е направен по съответните материални и процесуални правни норми. Общественият интерес изисква местната власт да знае къде и колко на брой пчелни семейства има на територията на общината от гледна точка на опазване живота и здравето на хората. Как, ако местната власт не знае пчелините, ще си направи Наредбата, която ограничава броя на пчелните семейства и броя животни, които стопаните могат да отглеждат за собствени нужди. Ако написаните текстове се приемат това ще развихри едно неконтролируемо разполагане на пчелни семейства на териториите на общините.”

Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство”, МЗХГ

„Не е необходимо да има две регистрации на пчелини при положение, че основната регистрация, която се прави на всеки животновъден обект е по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и всъщност ние приехме тази промяна, за да изпълним решението на Министерски съвет като срокът е краят на годината. В последващ член в Закона за пчеларството е казано, че всеки един пчелин трябва да е ограден, в Министерството постъпиха възражения от пчелари, заради което с промяната сме облекчили и прецизирали текста, като сме разписали различните видове ограждения, които могат да се ползват, в зависимост от това дали пчелинът е ситуиран в урегулиран поземлен имот, в горска територия или в защитена територия.”

Силвия Василева допълни, че законопроектът е предлаган за обсъждане на брашна два пъти, имало е събрание, след което Законът е качен за обществено обсъждане в рамките на 30 работни дни.

Миналата седмица Министерски съвет одобри законопроекта, според който собствениците ще регистрират пчелните семейства само в Българската агенция по безопасност на храните, а не както досега и в кметствата. Предложените изменения целят насърчаване и улесняване на стопанската дейност в областта на пчеларството. Предстои преразглеждане на текстовете и ново заседание на Комисията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.