1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 127 години от Съединението на България

127 години от Съединението на България

Денят е обявен за официален празник през 1998 г.

България празнува днес 127-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник през 1998 г.

България, която остава в пределите на Османската империя, е разделена на Княжество България и Източна Румелия след Берлинския конгрес от 1878 г. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет /БТЦРК/, за да осъществи обединението на Княжество България с Източна Румелия. Учредяват се и комитети "Съединение".

През февруари 1885 г. начело на БТЦРК застава Захари Стоянов, който взима решение Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Първи Батенберг. На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики /Продан Тишков/ и на майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство, начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Князът пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България Георги Странски. На 5 април 1886 г. в двореца "Топхане" в Цариград, по време на Цариградската посланическа конференция /24 октомври 1885 - 5 април 1886 г./ делегатите на Великите сили - Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия, и Турция подписват българо-турска спогодба, с която се признава Съединението.

Денят на Съединението се чества и като празник на Пловдив. Тази вечер на площад Съединение в града по традиция ще се състои тържествената заря-проверка.

С автентични костюми на по 150-200 години ще са облечени членовете на комитет "Родолюбие", които уще участват във възстановката на събитията от Съединението на България от 1885 година. От реквизита само униформите на румелийската милиция са нови. Напълно автентични са и оръжията. 25 души от комитета ще се включат във възстановката на събитията, която започва в 18.30 часа от паметника на Захари Стоянов в Градската градина на Пловдив. Шествието ще мине по главната улица на града, а кулминацията за втора поредна година ще е пред Военния клуб на площад "Централен".

Столична община също организира тържествено честване. В проявата ще се включат Общонародно сдружение "Мати Болгария" и други патриотични граждански формации, които ще проведат шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея на княз Александър Първи Батенберг от 11.00 часа.

От 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" № 81 ще се състои празнично честване на годишнината. В програмата ще участват Академичен мъжки хор "Гусла" с диригент акад. Валентин Бобевски, актрисата Василка Сугарева и певицата Джина Иванова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.