1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 22 май – Международен ден на биоразнообразието в България

22 май – Международен ден на биоразнообразието в България

Този ден се отбелязва едновременно в шест европейски столици

На 22 май 2010 г. (събота)от 11 часа на входа на Борисовата градина до езерото Ариана (София), столичани и гости на столицата ще могат да отбележат Международния ден на биоразнообразието, който се провежда едновременно в шест европейски столици – Амстердам, Мадрид, Варшава, Рим и София.

В специално „селище на биоразнообразието”, изградено от информационни пана, всички желаещи могат да узнаят повече за това, колко важно е да опазим разнообразието на живота на земята и какво може да направи всеки от нас за съхраняването му. Чрез живописни филмови кадри, презентации, информационни материали и викторина посетителите ще могат да обогатят познанията си по темата. За най-младите се организира пъстър карнавал на биоразнообразието с три големи награди. Целта е да покажат, че познават добре типичните за българската природа диви растения и животни.

На официалното откриване са поканени г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Нона Караджова, Министър на околната среда и водите,  и г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на София, както и представители на Министерството на образованието, младежта и науката.

Международният ден на биоразнообразието е част от общоевропейската кампания, организирана от Генералната дирекция „Околна среда” на Европейската комисия. Официалният старт на Кампанията „Биоразнообразието. Всички ние сме част от него” беше обявен у нас на 22 април т.г. Настоящото събитие се организира в партньорство с Министерството на околната среда и водите на Република България, Българската Фондация „Биоразнообразие”, Регионалния екологичен център България /REC/, еко списание за деца „МОГИ – Зелената маймуна” и е част от втората, образователна фаза на кампанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.