1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Балкански държави започват проект за номинация на празника Гергьовден в списъка на ЮНЕСКО

Балкански държави започват проект за номинация на празника Гергьовден в списъка на ЮНЕСКО

Резултатите от номинацията ще станат ясни през 2014 г.

По инициатива на Турция, държави от региона започват проект за номинация на празника Гергьовден в листата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Това предаде македонската телевизия А1.

В инициативата участват Македония, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Румъния, Молдова и България, но във финалната фаза отпаднаха Босна и Херцеговина, Черна гора и България.

Помощник-министърът за обществените дела на Босна и Херцеговина Биляна Чамур заяви, че поканата от Турция наистина е пристигнала, но късно, поради което Босна и Херцеговина и няколко други държави, не са успели да изпълнят условията до 31 март, когато Турция предаде номинацията на ЮНЕСКО.

Сътрудничеството между страните стана чрез преписка, съгласуване на формулярите на становищата на участниците. Две срещи се проведоха в Турция през 2012 година. Заедно с попълнения формуляр, предадохме видеоматериал, фотографии, списъци с литература и съгласие от представителите на местните общности и отговорните институции.

Резултатите от номинацията ще станат ясни през 2014 г., заяви за Анадолската агенция Саша Сречович от Етнографския музей в Белград, който беше включен в процеса на подготовката на номинацията. Той допълни, че вписването на Гергьовден като общо културно наследство на няколко държави в списъка на ЮНЕСКО би имало позитивни ефекти за културното сътрудничество в региона.

Празникът на Свети великомъченик Георги, познат като Гергьовден, се смята за най-големият пролетен празник, който се празнува не само от християнското, но и от нехристиянското население. В основата му е празнуването на събуждането на природата. Гергьовден или празникът на събуждащата се пролет е познат в целия регион и е съпътстван с народни обичаи, които се изпълняват за здраве и плодородие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.