1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Банско става столица на балканския фолклор

Банско става столица на балканския фолклор

Снимка:

Тази година програмата включва надпяване и надиграване на над 1000 самодейци от всички краища на България и гости от Гърция

За осма поредна година Банско ще бъде домакин на традиционния Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”, съобщиха от пресцентъра на общината.

В годините фестивалът прескочи националните граници и прерастна в международен. Тази година програмата включва надпяване и надиграване на над 1000 самодейци от всички краища на България и гости от Гърция.

В осмото издание на фестивала ще участват фолклорни състави и танцови ансамбли от Банско, Разлог, Велинград, Пещера, Пазарджик, Доспат, Баня, Скребатно, Бабяк, Елешница, Капитан Димитриево, Алеко Константиново, Горно и Долно Драглище, Сандански, Белица, Говедарци, Райово, Огняново, Лебница. Поради популярността на фестивала към голямото фолклорно семейство ежегодно се присъединяват нови изпълнителни и ансамбли от цяла България.

За първи път в VІІІ фолклорен фестивал „Между три планини” ще пеят и танцуват самодейци от Оряхово, Главница - община Пазарджик, Горни окол - Софийско, Кулата, Войводиново - Пловдивско.

Стремежът за оригиналност и артистичност амбицира изпълнителите да подготвят интересни програми, с които да покажат танци и носии, да изпълнят песни и ритуали от техния край. Стана традиция на сцената на фестивала да се извиват кръшни хора, да звучи народна музика от различни краища на България и Балканския регион. Емоцията е от представянето на най-малките таланти, през енергията на тийнейджъри в народни носии до запомнящото се участие на певци и инструменталисти надхвърлили 70-годишна възраст, съпроводени от техните деца и внуци.

В двата фестивални дни през май Банско се превръща в столица на балканския фолклор. Гости на осмото издание на фестивала са Васко Лазаров и Ваня Найденова. За всички, които искат да съпреживеят фолклорната магия на „Между три планини”, Банско отваря гостоприемно врати на 21 и 22 май от 16.00 ч. на централния площад в града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.