1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честваме Световния ден на водата

Честваме Световния ден на водата

Министър Найденов отправи свое приветствие по този случай

Световният ден на водата се чества с цел увеличаване на запознатостта и действие за привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се чества от 1993 г. насам на 22 март и е насрочен през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Денят е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

През 2010 празника е посветен на въпросите, свързани с чистотата на водата. Страните ще го отбележат под мотото "Чиста вода за здравословен свят", съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Правителства и международни организации потвърждават чрез политиките си, че чистата вода е живот, а той зависи от това как се защитава качеството на водата. Целта е да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век - намаляване с 50 на сто на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.

По повод Световния ден на водата министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отправи приветствие:

Уважаеми   колеги,

Днес отбелязваме Световния ден на водата. Всички знаем, че тя е извор на живота, без нея  природата не може да съществува.  Всеки съзнателен човек, а и цялото общество е добре да се замисли какво правим  ние - хората  за  естествените блага на земята, като въздухът и водата, които в условията на индустриалното развитие на човечеството са изложени на сериозно замърсяване. Този проблем се обсъжда на много световни дискусионни форуми, предприемат се различини инициативи за опазване на природата и в частност на водния ресурс.

Земеделието е пряко свързано с поливната дейност. Знаем колко загуби може да претърпи селското стопанство, ако една година е бедна на дъжд. Сушата е бедствие не само днес, още в древността  хората са се плашели от нея, защото плодородието  и прехраната  са зависими не само  от труда на полето, но в голяма степен са подвластни  на природните явления.

Ето защо естествените водоизточнизи и изкуствените водоеми  трябва да ползваме разумно и най-важното да се постараем да ги съхраняваме чисти, за да може и земеделските култури, които отглеждаме да се подхранват от максимално чисти почва, вода и въздух.

Потреблението на водния ресурс е необходимост, но необходимостта не означава безконтролно разхищение.  Всеки от нас трябва да опазва водата, като безценен дар от природата, с грижа за нейното екологично съхранение.

МИНИСТЪР

Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.