1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честване на Йордановден в Казанлък

Честване на Йордановден в Казанлък

Снимка:

Според християнската религия денят Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан

На 6 януари 2015 година ще бъде отбелязан един от най-почитаните зимни празници – Богоявление или Йордановден. От 9.00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което започва Литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“, където ще бъде хвърлен Богоявленският кръст. Съобщават от сайта на общината. Ритуалът ще се проведе от 11.00 часа.

Според християнската религия денят Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

На този ден празнуват още хората, които носят имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.