1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Ден на лука ще се проведе в руското село Иваново

Ден на лука ще се проведе в руското село Иваново

Снимка:

По време на празника жури ще избере най-добрия маскараден костюм от лук

В Деня на лука, който ще се проведе тази неделя на централния площад на с. Иваново в региона Лух, гостите ще могат да опитат уникален конфитюр от лук, лучена супа, лучник и тинктура от лук, съобщиха от пресслужбата на регионалното правителство, предаде РИА Новости.

В Лухския край отглеждат лук от незапомнени времена. "В нашия регион е като в рая - лук и офика не приемаш поотделно" - гласи местна поговорка. Според легендата цар Иван Грозни не позволявал на масата му да слагат друг лук, освен лухския - с леко сплескана форма. Лука от Лух до царската трапеза изпращали с цели каруци.

"Жителите и гостите на Лух могат да участват в конкурса за най-добра песничка за носа, да представят пред журито най-големия отгледан от тях лук и най-дългата плитка от лук. На площада ще се проведат също състезания по хвърляне лук, рязане на зеленчука без сълзи и занаятчийски изложби на изделия от лук. По време на празника жури ще избере най-добрия маскараден костюм от лук и ще обяви победителя - "Кралят на лука" - съобщават още от пресслужбата.

В традиционния Ден на лука ще има също панаир на емблематичния зеленчук и на други селскостопански продукти, както и театрален спектакъл "Царството на лука".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.