1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Стефановден

Днес е Стефановден

Стефановден е третият ден на Коледа, с него завършват коледните празници

На 27 декември църквата почита Свети Стефан, който е бил един от първите седем дякони, избрани сред христовите ученици да се грижат за справедливото разпределение на църковните средства.

Той активно работел за разпространението на църковната проповед, за разширяване на църковната мисия сред хората в Йерусалим. Свети Стефан вършел и чудеса.

Заради активната си дейност той бил несправедливо уличен пред синедриона и с помощта на лъжесвидетели - изправен на съд. Свети Стефан изобличил обвинителите си и предизвикал яростта на тълпата с думите: "Ето, виждам небесата отворени и Сина Човечески да седи отдясно на Бога!". Първият мъченик на Църквата, свети Стефан, бил убит с камъни и последните му думи били: "Господи, не им зачитай този грях!".

Стефановден е третият ден на Коледа, с него завършват коледните празници. Семействата се събират около трапеза с месни ястия - свинско с кисело зеле, баница с месо, пеят песни и се веселят. На Стефановден младите отиват на гости при своите кумове, кръстници и по-възрастни роднини.

На Стефановден строго се спазват забраните, характерни за „Мръсните дни". Според народна представа, от Игнажден или от Коледа започва периодът на „Мръсните дни" или "Мръсници", който продължава до кръщаването на Младенеца и на водата на Йордановден (Богоявление).

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.