1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес християните почитат Светите равноапостоли Константин и Елена

Днес християните почитат Светите равноапостоли Константин и Елена

Празникът у нас се свързва и със забележителния ритуал нестинарство

Днес Православната църква почита паметта на Св. Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 г. Константин издава медиоланския едикт, с който християнството се провъзгласява за равноправна на другите религии.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Освен със светите равноапостоли, празникът у нас се свързва и със забележителния ритуал нестинарство. Традицията да се танцува върху жарава е запазена и досега в някои райони на Странджа в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите.

Според вярванията днес се забранява всякаква полска работа. Земеделските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Счита се, че църковният празник, в памет на император Константин и на неговата майка Елена, отбелязва още края на пролетта и прехода към лятото.

Честито на всички, които носят имената Константин, Елена, Костадин, Костадинка и Елица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.