1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес отдаваме почит на Свети Иван Рилски Чудотворец

Днес отдаваме почит на Свети Иван Рилски Чудотворец

Той е смятан за небесен закрилник на българския народ

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. Свети Иван Рилски Чудотворец е смятан за небесен закрилник на българския народ.

Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаната от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговска планина край реката Струма. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първоначално той постъпил в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.

Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на Свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.