1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме Свети Илия - господарят на летните стихии и градушките

Днес почитаме Свети Илия - господарят на летните стихии и градушките

В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача

Илинден е - българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Светецът се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк.

Според житието му  при неговата смърт огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - светецът е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня. Спред християнската митология при подялбата на света на Свети Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици".

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

Според преданията на този ден водата взeма жертви за курбан. Затова трябва да се избягва влизането в морето.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Общата трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Днес да почерпят Илия, Илиян, Илияна.

Agro.BG честити празника на всички именници.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.