1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес почитаме свети Мина

Днес почитаме свети Мина

Светецът е покровител на семейството

Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. 

Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята.

Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.

Веднъж в главния град на Котуанската област се провеждал празник, на който дошли много езичници. Те се събрали в чест на своите нечестиви богове за различни игри, зрелища, конски надбягвания и състезания по борба, които всички жители на града можели да наблюдават от специално устроени места. Като предузнал от Светия Дух за този празник, блаженият Мина се разгорял от ревност по Бога, оставил планината и пустинята и дошъл в града.

Бил жестоко измъчван и след това умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина" и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.
Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия, при император Диоклетиан.

На този ден празнуват всички с имената Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.