1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Екодвижение в САЩ обявява война на коледните подаръци

Екодвижение в САЩ обявява война на коледните подаръци

SPUG е организация, нарекла себе си „Общество за защита от ненужни подаръци“

Колкото и да е странно, в консуматорски настроеното общество на САЩ тази година осезаемо се надига ново екодвижение, което е готово да обяви война на коледните подаръци. SPUG е организация, нарекла себе си „Общество за защита от ненужни подаръци“  (Society for the Prevention of Useless Gifts), пише greentech.bg.

Традицията носи нещо дълбоко християнско в себе си, но за американците е по-съществено това, че е имала подкрепата на видна личност като Рузвелт, който е бил противник на подаряването и дори не е искал да има коледна елха в Белия дом, защото е бил категоричен противник на сеченето на дървета „заради фриволни причини“.

Всъщност това, за което обществото се бори, не е да няма подаръци на празника. „ОЗНП не е срещу подаръците…. Ние просто искаме да спрем практиката да се харчат пари за ултра нови (т.е. недоказани) вещи, за боклучета, непотребни и изчанчени неща и щуротии – а вместо това да се подаряват полезни неща. Ако ще се подарява подарък, получателят му трябва да може да го използва, да е нещо практически приложимо и той да му се зарадва.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.