1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. ЕСО очаква най-високо потребление на ток на Нова година

ЕСО очаква най-високо потребление на ток на Нова година

Прогнозите на оператора са в края на годината да ползваме с 500 МВт повече електроенергия, отколкото на Рождество Христово

Най-голямо ще е потреблението на електроенергия на Нова година, а на Коледа то ще е по-високо от това на Бъдни вечер, съобщи изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), дъщерно дружество на НЕК, Иван Айолов, предаде БНР. Прогнозите на оператора са в края на годината да ползваме с 500 МВт повече електроенергия, отколкото на Рождество Христово. Това означава работата на два блока от ТЕЦ"Марица изток 2".

За да покрие увеличената консумация по празниците и рекордния износ на електроенергия, ЕСО вече включи в системата трите блока на ТЕЦ"Варна", който стояха в студен резерв. Участието им се изисква заради повишената аварийност на две блока в ТЕЦ"Марица изток 3" и спирането на блок в ТЕЦ"Марица изток 2". Освен това проблеми със запалването има и първият блок на новоизградената ТЕЦ"Марица изток 1"

Основно потреблението по празниците скача заради използването на готварски печки, твърди Айолов.

Преди две седмици Националната електрическа компания обяви, че ще изнесене рекордните над 7 млрд. Квтч електроенергия. Основните приходи на компанията идват именно от износа, но това поставя въпроса за необходимостта от изграждането на АЕЦ"Белене" и нови мощности. Аргументът, че те се строят, за да запази България лидерските си позиции в региона изглежда несъстоятелен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.