1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Етнографският музей в Пловдив показва експонати за производство на вино

Етнографският музей в Пловдив показва експонати за производство на вино

Официалното откриване на изложбата е на 1 февруари 2011 година

Изложба, посветена на празника на лозята, виното и веселието, ще могат да видят през февруари посетителите на Етнографския музей в Пловдив. Това съобщи Грозделина Георгиева, уредник в музея, цитирана от Агенция "Фокус"

В експозицията “In vino veritas!” са включени съдове за производство и пиене на вино от древността до наши дни. Може да се проследи как функцията определя формата на съда в продължение на 25 столетия. Представени са инструменти за обработване на лозята, мерки и съдове за съхраняване, бране, производство и крайна консумация на продукта, френски инсталации за дестилиране и измерване градуса на виното и за производство на коняк, дори и мерителни лъжички за отрова.

Допълнение към експозицията са архивни снимки на станимашките лозя и винопроизводители и забавни истории от техния живот. Официалното откриване на изложбата е на 1 февруари 2011 година. Тогава ще бъде извършено и традиционното ритуално зарязване на лозата в двора на музея. Експозицията се съвместно с Историческия музей в Асеновград.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.