1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал „Балканска черга" се проведе в кюстендилското с. Шишковци

Фестивал „Балканска черга" се проведе в кюстендилското с. Шишковци

В събитието се включиха десетки участници от Сърбия, Македония и България

Фестивал на ръчно тъканата черга, майсторската скара, домашната ракия, фолклора и занаятите се проведе в кюстендилското с. Шишковци. В международната проява „Балканска черга" се включиха десетки участници от Сърбия, Македония и България.

В селото, в което в продължение на години е работил и избирал своите модели Владимир Димитров-Майстора, беше открита и експозиция с репродукции на едни от най-известните му картини.

Изложби и конкурси за най-красиво изтъкани черги, най-пивка домашна ракия и най-вкусни баници, зелници и традиционна скара се проведоха по време на тридневния фестивал. Той събира участници от трите съседни балкански държави за втора поредна година, информира БНТ.

Една от аткракциите на фестивала беше казан за варене на ракия, монтиран в центъра на селото. От приготвената ракия можеше да опита всеки. Дегустации предлагаха и майстори на ракията от Сърбия и Македония.

Майсторство във второто издание на фестивала показаха различни занаятчии и майстори на традиционните кулинарни специалитети от трите страни на границата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.