1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на мановия мед в Царево

Фестивал на мановия мед в Царево

Експерти от МЗХ ще информират участниците за най-новите моменти в националната програма по пчеларство

По традиция в Царево всяка година се организира Фестивал на мановия мед. Продуктът oсновно се произвежда у нас в Странджа, един от защитените национални паркове в България, където природата е уникална за Балканскиа полуостров. “Царево – царството на мановия мед” ще се проведе от 1 до 15 август. Проявата стартира в 10 часа в центъра на морския град с водосвет, отслужен от сливенския митрополит Йоаникий. Във феста ще се включат около 20 български пчелари, които ще представят мед и пчелни продукти. Домакин е сдружението “Странджански манов мед”.

През първите дни на фестивала на мановия мед експерти от аграрното министерство ще информират участниците за най-новите моменти в националната програма по пчеларство. Освен лекциите, ще има дегустации, изложение на пчеларска техника, посещения на пчелини в региона. Очакват се пчелари от Бинар Хисар, Турция, с които пчеларите от Странджа работят по съвместен проект за трансгранично сътрудничество.

В края на проявата ще бъдат връчени девет награди за принос в пчеларството на Странджа планина, три приза за особени заслуги, както и награди за представяне на изложбата.

На фестивала се предлага освен традиционния манов мед и разнообразие от лековити пчелни продукти със сертификат за качество на производители от цялата страна.

Медът произхожда от нектара и маната, получени основно от флоемни сокове на висшите растенията. Около 90% от съдържанието на меда съставляват въглехидратите – предимно захароза (без монозахариди), неголеми количества азотни и фосфорни съединения, органични киселини, витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, пигменти, ароматични вещества, минерални соли, ензими и почти пълния набор от всички аминокиселини. Видът и количеството на пчелния мед зависи от климатичните условия, вида на растението и др. Според произхода си медът се разделя на:

- нектарен пчелен мед, получен от нектара на растенията.Нектарът е воден разтвор на захарите захароза, глюкоза и фруктоза.

- манов пчелен мед, който е два вида: получен от главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията Hemiptera (животинска мана) и от секрети на живи части от растенията – листа и млади клонки (медена роса или растителна мана).

- смесен пчелен мед, продукт получен при смесването на нектара и маната от пчелите.

Масовото засушаване през тази година ще доведе до по-ниски добиви, са на мнение производителите. Въпреки това мановият мед е уникален и се изкупува с интерес на външните пазари.

У нас с мед се лекуват широк диапазон от заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система, както и редица кожни, гинекологични, чернодробни и други оплаквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.