1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на маслината събра почитателите й в Кипър

Фестивал на маслината събра почитателите й в Кипър

Богата програма представи 60 000-годишната история на маслината на средиземноморския остров

Фестивал на маслината събра почитателите й в Кипър. Богата програма представи 60 000-годишната история на маслината на средиземноморския остров, съобщава БНР. 

Празникът на маслиновото дърво, маслината и зехтина се провежда в известния маслинов парк "Олеастро”, близо до южното крайбрежие на Кипър. Той е уникален, защото на територията му се съчетават производството на маслини и зехтин и представянето на тяхното хилядолетно развитие на острова. Годишно този етнографски комплекс приема хиляди туристи.

Фестивалът започна с откриване на голяма изложба за историята и митологията, традициите и съвременното отглеждане и производство на маслини и зехтин. Действащият в парка Музей на зехтина ще предложи демонстрации на различни технологии за добиване на маслото, използвани през вековете до днес.

Голяма част в програмата на празника заема практическото приложение на маслината и зехтина. Кулминацията в приготовленията и дегустацията на кипърските маслинови деликатеси ще бъде специалното кулинарно състезание.

Кипър е сред водещите световни производители и износители на маслини и висококачествен зехтин. На територията му има около над 2,5 млн. маслинови дръвчета. Маслината и зехтинът са в основата на местната кухня.

В нощта на Нова година на маслинови листа се гадае за сбъдването на желанията. Преплетени маслинови клонки като символ на мира украсяват и герба на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.