1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фолклорен празник на райската ябълка ще се проведе в старозагорското село Хрищени

Фолклорен празник на райската ябълка ще се проведе в старозагорското село Хрищени

Гръцкото название на плода е „диоспирос” и в буквален превод означава „божествена храна"

Трети фолклорен празник на райската ябълка ще се проведе в неделя – 14 ноември в най-голямото старозагорско село Хрищени, съобщиха от община Стара Загора. По идея на кмета на селото Радка Желева веднага след официалното откриване на празника в 11.00 часа на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище – Райската ябълка. „Над кошницата с райски ябълки се вие лоза –защото и това е традиционен плод за селото ни” – казва Радка Желева.

В центъра на селото ще се засади дръвче – Райска ябълка. Дълго издирван и най-накрая намерен е разсадникът, от който е взето дръвчето – намира се в с. Николаево. Собственикът му ще дойде за празника с още фиданки за продан. За гостите ще има и щанд на производители на райска ракия от райски ябълки, от дюли и т.н. Ще има конкурс за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки и най-едър плод.

Плодът расте в повече от 140 къщи в Хрищени. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те година на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. В Хрищени живеят около 2000-2200 души в 942 домакинства.

Гръцкото название на плода райска ябълка е „диоспирос” и в буквален превод  означава „божествена храна". Тя е пребогата на витамини и минерали, най-вече С и провитамин А. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.