1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Хасково отбеляза 118-та годишна от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Хасково отбеляза 118-та годишна от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествено общоградско честване Хасково отбеляза 118-годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията в памет на героите, загинали в Илинденско – Преображенската епопея, бе организирана от община Хасково с участието на представителна военна част от Хасковското формирование с командир подп. Светослав Годинов.

„Стратезите на Илинденско-Преображенското въстание са били мъдри и смели мъже. Те не случайно насрочват въстанието в Битолския окръг за Илинден, въстанието в Одринско – за Преображение, а Серски окръг трябва да въстане на Кръстовден. Това не е само революционна стратегия. Това е пътят на вярата!“, заяви в словото си кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той подчерта, че борбата за свобода е свещен дълг за всеки българин и цитира думите на Пейо Яворов: „Аз съм гледал и си гледам работата в Македония като дълг към България...“

„Нека и ние днес имаме силата и смелостта да изпълняваме своя дълг към България с мъдрост, достойнство и вяра! Дълбок поклон пред героите! Бог да пази България!“, каза кметът на Хасково Станислав Дечев.

В официалното честване на годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание участваха председателят на общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областният управител на Хасково Виолета Желева, командирът на Военното формирование в Хасково подп. Светослав Годинов, заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева, Динко Тенев, Танер Емин, главният секретар на Областна администрация Хасково Стефан Танев, представители на патриотични организации, общественици и граждани. Церемонията завърши с изпълнение на фолклорна група „Тракийска дъга“ при НЧ „Тракия 2008“ с ръководител Недялка Демирева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.