1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Христовото възкресение е тържество на живота, който е най-великият дар, даден на човека

Днес е Възкресение Христово - Великден, - най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

С неизменната и непомрачена пасхална радост на целия християнски род отново посрещаме възкръсналия Христос, Словото на Отца, Алфата и Омегата на нашата вяра и нашата надежда, Обещания на праотците ни в зората на човешката история Месия, Изкупител и Спасител, Царя на царете и Господар на творението, властния победител на тлението и смъртта, Жизнодавеца Христос Господ! Който "заради нас, човеците, и заради нашето спасение" снизходи от царствения небесен престол и се уподоби нам, та като Богочовек да ни помири с небесния Отец, разкъсвайки веднъж и завинаги оковите на мрака. Който бе осъден от човеци и страда за греховете ни, но тридневен възкръсна, всепобедно разкривайки пълнотата на Божията жертвена любов.

И ето, вече две хилядолетия тази Църква възвестява и възпява радостната вест за Неговата победа и Неговото възкресение. За това, че "възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба", че "възкръсна Христос и живот се въдвори" (св. Йоан Златоуст). За възстановената Божия правда и Новия Завет с небесния ни Отец. За радостта, която ни бе възвърната в утрото при празния гроб. За светлината, озарила творението в деня на Пасха. За деня на радостта, който Господ сътвори: "Да се възрадваме и развеселим в него" и "всичко да простим заради Възкресението", както ни приканва в тези пасхални дни църковното богослужение. И като истински Христови ученици и апостоли да не се уморяваме да възвестяваме на света за възкръсналия Господ!

Христовото възкресение е тържество на живота, който е най-великият дар, даден на човека.

В светлия ден на Христовото Възкресение отечески благопожелаваме на всички вас, верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, духовен мир и преизобилна пасхална радост!

Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!
Патриарх Неофит

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.