1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Инспекторите от ДВСК ще проверяват за нарушения по време на празниците

Инспекторите от ДВСК ще проверяват за нарушения по време на празниците

Гражданите ще могат да подават сигнали за нередности във всяка от 28-те Регионални ветеринарномедицински служби в страната

Инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще проверяват за нарушения и по Коледните и Новогодишните празници. В почивните дни гражданите ще могат да подават сигнали за нередности по телефона към дежурните ветеринари във всяка от 28-те Регионални ветеринарномедицински служби в страната. Пълният списък с дежурните служители и телефоните за контакти можете да намерите на интернет-страницата на НВМС.

Експертите съветват потребителите да проверяват и да следят за скъсани и замърсени опаковки. Най-честите нарушения сред търговците в магазини и заведения по празниците са свързани с липса на документи за произход на храните, неспазване на изискването за разделно съхранение на храни, неспазване на температурния режим на съхранение, пропуски в системите за самоконтрол в обектите и др.

Ветеринарите припомнят, че е задължително изследването за трихинелоза на месото от закланите домашни свине за собствена консумация. Трихинелоскопирането ще се извършва от дежурните служители. Свинското месо в търговската мрежа преминава през задължителен ветеринарен контрол за трихинелоза още в кланиците, информират от ветеринарната служба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.