1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Карнавал на цветята в Хаити

Карнавал на цветята в Хаити

Хиляди празнуващи се събраха в центъра на столицата Порт-о-пренс, за да отбележат подобаващо събитието

В Хаити започна Карнавалът на цветята. Хиляди празнуващи се събраха в центъра на столицата Порт-о-пренс, за да отбележат подобаващо събитието, информира БНТ.

Ярки цветове, пищни костюми, музика и танци погълнаха страната - сякаш няма и помен от  разрушителното земетресение от 2010 г. За първи път в историята на карнавала основните тържества се провеждат в провинцията, а не в столицата. Причината е, че централният площад в Порт-о-пренс все още е убежище за хилядите хора, останали без дом след труса от 7,3 по Рихтер преди две години. Все пак веселбата не подмина столицата. Президентът на Хаити Мишел Мартели сподели, че хората имат право да се насладят на своя карнавал и организира грандиозно парти.

Някои критикуваха решението и дори поставиха под съмнение доколко е разумен разходът от 1 милион и 600 хиляди долара за събитието.

Според правителството честването ще даде тласък на морала и ще осигури много работни места. Карнавалът продължава три дни. Той отбелязва новото начало и съживяването на острова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.