1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кризата се отразява и върху бизнеса със сурвачки в Кюстендил

Кризата се отразява и върху бизнеса със сурвачки в Кюстендил

Цената на традиционната сурвачка, окичена със сушени плодове, пуканки и вълна, е от 3 до 6 лева

Кризата се отразява и върху бизнеса със сурвачки в Кюстендил. Много от търговците, изнесли продукцията си дни преди Новогодишните празници, се оплакват, че липсват купувачи. Това е накарало някои от продавачите да свалят цените на традиционната за 1 януари украсена дрянова пръчка.

Тази година цената на една сурвачка е в порядъка от 1 до 2 лева. Търговците казват, че заради липсата на купувачи, цените са по-ниски от миналогодишните. Въпреки това самите сурвачки са разноцветни, с дрянови клонки и различни по големина. Търговците уточняват, че са започнали направата на сурвачки от месец октомври, на едва ли ще продадат всички.

За два дни могат да се направят около 50 сурвачки, като в много от случаите разходите по изработката излизат на самата продажна цена. Част от кюстендилци купуват само дрянова клонка, продавана по 50 стотинки, и я украсяват сами.

Традиционната сурвачка е окичена със сушени червени чушки, пуканки, сушени плодове и вълна. Цената й е малко по-висока, в сравнение с широко разпространените сурвачки, от 3 до 6 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.