Кулинарна изложба в Хаджидимово

Празник на хляба събра възрастни и млади в парка на града

Празник на хляба събра възрастни и млади в парка на град Хаджидимово. „Идеята на местната организация на БЧК и читалище „Яне Сандански" да включат в събитието възрастните хора от граничния град, беше приета с желание и ентусиазъм" - сподели председателят на БЧК д-р Мария Бугова, цитирана от Дарик.

Жените на Хаджидимово се включиха в кулинарна изложба, в която омесиха и подредиха обредни хлябове и баници, местни специалитети, които се приготвят от брашно. Младите жени и момичета с любопитство научиха, как се меси хляб, да се приготвя питка, как се точат кори и как се прави местна баница с печени кори в огромна тава, които тук наричат „синия".

Ученици от СОУ „Никола Вапцаров" с ръководител Таня Типова представиха запазен ритуал на някогашната жътва на полето. Танци и песни, посветени на хляба и преклонението към него представиха младите танцьорки от групата на Георги Стамболиев, мъжка група „Комитите" и женска фолклорна група „Пиринска зора". Доброволци на БЧК от Гоце Делчев, Огняново и Благоевград бяха гости на събитието. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.