1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Маскарад в Перник по европейски

Маскарад в Перник по европейски

В проявата ще се включат 106 групи с рекорден брой участници, надхвърлящи 6 000 души

На 28 януари ще се състои  двадесетото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". В проявата ще се включат 106 групи с рекорден брой участници, надхвърлящи 6 000 души. Дванадесет от групите са чуждестранни. За първи път в Перник ще дефилират палестинци и албанци.

След като през 2009 г. Перник бе обявен за европейска столица на сурвакарските игри, градът се стреми да утвърди и развие маскарадната традиция, като я превърне в интернационален туристически продукт.

За първи път тази година фестивалът има талисмани - това са двойката сурвакари Сура и Сури. Куклите ще се продават като сувенири и ще присъстват на живо във всички ритуали на фестивала. Ще се продава и сурвакарско вино с емблемата на фестивала. Винарските изби - производители на еликсира, ще заделят процент от постъпленията от реализацията му и за Община Перник.

За първи път тази година на чуждестранните гости ще бъде предложен фестивален разговорник на руски, английски и френски език, включващ превод на най-употребяваните изрази по време на маскарада. Чужденците ще разполагат и с карта на центъра на Перник, на която са обозначени забележителните сгради, край които преминава маршрутът на дефилиращите групи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.