1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Международен ден на тоалетната

Международен ден на тоалетната

Повече от 80 на сто от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони

19 ноември е световният ден на тоалетната. Освен това, има и Световна тоалетна организация (WorldToilet.org), която се бори за нормални хигиенни условия на хората.

Денят се чества от 19 ноември 2002 г., съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г.

Около 2.5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1.8 милиона, предимно деца, губят живота си - по данни на световната организация.

Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план и е причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX-ти век, сочат данните на Световната организация на тоалетните. Според тях, повече от 80 на сто от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.