Международният фестивал Кулинарното наследство на Тракия е в разгара си

Нужно е да се скъси пътя до пазара

Международното жури е истински затруднено да избере между гостите и традиционните стари погачи подготвени от жените на село Свирачи, Хухла и целия ни богат Югоизток. Фестивалът Кулинарното наследство на Тракия представя фермери и кулинари от цяла България, но също така и от триъгълника между България, Гърция и Турция. Особено внимание привличат сватбените погачи, пилето с булгур, риба с каша, зелник с тученица, гонен кулак и др.

Специално за АгроТВ майсторките на тези гозби от с. Свирачи и Хухла отвориха богатите си етнографски сбирки и исторически спомени на този драматичен район. Българите от с. Свирачи се завръщат от Мала Азия 1914 година. Сред занаятчийските демонстрации особено внимание привлякоха плетач на кошници и грънчар от Бургаско. В специално интервю за АГРО ТВ кметицата на град Бургас Диана Овчарова заяви, че този край ражда всичко от нар до дини и задачата е да направим по кратък пътя до пазара.

Автор: Ваня Манолова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.