1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Министър Найденов поздрави ветеринарите по случай професионалния им празник

Министър Найденов поздрави ветеринарите по случай професионалния им празник

Снимка:

На 14 декември 1897 г. се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България

Като министър на земеделието и храните за мен е чест да поздравя ветеринарните лекари в България с днешния им професионален празник – Деня на ветеринарния специалист, 14 декември. Желая им много успехи. И да продължават да бъдат все така всеотдайни и отговорни в грижите за здравето на животните, а оттук и за здравето на хората. 

Това съсловие за мен е много специално, но не само защото самият аз съм ветеринарен лекар. Българските ветеринари заслужават голямо признание. Тяхната работа е изключително отговорна - както за недопускането на разпространението на болести сред животните, така и за осигуряването на безопасността на храните за всички нас. Едновременно с това те полагат огромни усилия да се придържат към най-съвременните стандарти на ветеринарната професия. Техният професионализъм е доказателство за осъзнатата отговорност на България като страна-членка на Европейския съюз.

На този празничен ден за пореден път потвърждавам ангажимента си към българските ветеринари да работя по начин, който да гарантира едно европейско ниво на ветеринарномедицинската дейност у нас. Заедно и в сътрудничество ще успеем  да се справим с нарастващите предизвикателства пред тази професия.

На 14 декември 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Обявен е с Решение 479 на Министерския съвет от 19 ноември 1993 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.