1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Министрите Найденов и Рашидов ще открият събор „Златни ръце български” в село Челопек, Врачанско

Министрите Найденов и Рашидов ще открият събор „Златни ръце български” в село Челопек, Врачанско

Инициативният комитет има желание да направи музей на народното творчеств

На 5 март 2011 г., събота, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министърът на културата Вежди Рашидов ще открият Събор-изложение „Златни ръце български” в село Челопек, област Враца. Съборът се провежда за първи път, а организатори на събитието са Инициативен комитет, кметство на с. Челопек и Регионален исторически музей /РИМ/ Враца. Събитието се подкрепя от Областна администрация и община Враца.

Инициативният комитет има желание да направи музей на народното творчество, по специално на материалната култура като експонатите могат да бъдат изложени в сграда, която е недостроена и ще се търсят начини за дострояването й. Идеята на събора е да се покажат различни предмети, инструменти и изделия от бита на хората в близкото минало и в съвременността. Ще могат да се видят черги, халища, губери, изделия от дърво, плетени  чорапи, тъкани кърпи, торбички, както и традиционни ястия от региона.

На събитието се очаква да присъстват Врачанския митрополит Калиник, Траянополски Епископ Киприян, който ще отслужи литургия в храм “Св. Димитър” в с. Челопек, народните представители Николай Коцев и д-р Янко Здравков, Пепа Владимирова - областен управител на Враца, ръководството на община Враца и други официални гости.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.