1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На коледната трапеза храната е символ

На коледната трапеза храната е символ

За да спазите напълно обичая, не прибирайте масата, след като сте се нахранили

Традиционно ястие за българската коледна трапеза са постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и двете. Повечето домакини за улеснение ги приготвят с една и съща плънка, ала въпреки разнообразието за окото, в крайна сметка вкусът не се различава съществено.

Особеност на пълнените чушки с боб за трапезата на Бъдни вечер е, че се използват сухи чушки, които предварително трябва да се накиснат в топла вода, за да омекнат; а бобът, с който се пълнят, се счуква. Идеята и на сармите и пълнените чушки е, че се използват варива – ориз и боб, които набъбват при приготвянето им.

Според дълголетните традиции, на масата преди Рождество трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки.

Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии. От тях се приготвя традиционният ошав.

Орехите също са сред задължителните гощавки на коледната ни маса, защото на Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си по ядките на счупения орех. Ако те са здрави, който е пукнал ореха, също ще бъде здрав през идната година.

Обредната пита с пара също присъства на всяка българска трапеза. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

В навечерието на Коледа по традиция се приготвят и баници. Те могат да бъдат не само солени като зелника, но и сладки във вид на тиквеник. Както и да ги предпочитате, задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер.

Печената тиква с мед или тиквеникът също носят своето значение. Важно е на трапезата на Бъдни вечер да има и нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през идната година. Медът е носител на мъдростта на пчелите.

В списъка с традиционни ястия и продукти на нашенската трапеза задължително трябва да присъства червеното вино – символ на божията кръв и чесънът, който предпазва от зло и болести.

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, тъй като където свърши солта, там влизат болестите и раздорите.

Традицията повелява всички ястия да се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не бива да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да бъде задружно през годината и да узреят заедно житата.

За да спазите напълно обичая, не прибирайте масата, след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки, за да се нахранят и да благословят живите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.