1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Над 10 000 елхички са отсечени в Смолянско за Коледа

Над 10 000 елхички са отсечени в Смолянско за Коледа

Най-много елхички са продадени от разсадника на Държавно горско стопанство-Борино

10 029 елхички са отсечени до момента в Смолянско за предстоящите Коледни и новогодишни празници. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Асен Карабов, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че се очаква още няколко фирми да закупят коледни дръвчета за продажба в търговската мрежа, като се очаква общият им брой да достигне 13 000 -14 000.

Дирекцията е предоставила безплатно седем елхи като дарения на социални домове в Смолянско. Инж. Карабов отчете, че за първи път са продадени 3340 живи коледни дървета, т.е. с корените, за да може след празниците те да се засеят сред природата, а не да се изхвърлят, което показва, че екологичната култура на българина се повишава. До момента в региона няма заловени бракониери на коледни дръвчета, но в седмицата преди Коледа традиционно опитите за бракониерска сеч се увеличават. Инж. Карабов добави, че в Смолян засега на нито едно място не се продават естествени коледни дръвчета, затова служителите ще засилят мерките за сигурност в горите.

Най-много елхички са продадени от разсадника на Държавно горско стопанство-Борино, следвано от разсадника в село Смилян - по около 4500 бройки. По 200-300 броя са продадени от Славейно, Златоград, 500 в Триград. Основно се търсят смърч, ела и дугласка. Хората ги предпочитат заради аромата и нежните иглички. В предишни години са добивани бял и черен бор, но вече те не се търсят. Инж. Карабов припомни още, че преди години е имало добив на елхички за износ във Великобритания и други европейски държави, но от няколко години няма интерес. Още няколкостотин дръвчета са продадени и от собствениците на частни гори и самозалесени ливади.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.