1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Най-голямата лютеница на Балканския полуостров ще се опитат да направят в Копривщица

Най-голямата лютеница на Балканския полуостров ще се опитат да направят в Копривщица

Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България" е инициатор на събитието

По време на Националното гайдарско надсвирване "Златна българска гайда" Копривщица 2014, днес 7 септември, на изгрев слънце, ще започне опита за поставяне на балкански рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава".

Тя ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега - "Юнашката тава".

Тавата е произведена от пловдивска фирма от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница.

Балканския рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава" се осъществява по програма "Балканска книга на рекордите" на фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България". До момента има поставени 8 балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки желаещ ще може да си закупи от рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката "Златна българска гайда". На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване "Златна българска гайда".

10 процента от приходите от балканския рекорд ще бъдат внесени по сметка на благотворителната кампания "Децата и традициите".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.