1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Обединени земеделци отбелязаха 93 години от гибелта на Александър Стамболийски

Обединени земеделци отбелязаха 93 години от гибелта на Александър Стамболийски

На Янини грамади земеделци и демократи призоваха за консолидация на център-десните партии за президентските избори

“Смисълът на живота на Александър Стамболийски е “битка непрестанна”, борба, но не за власт, а за народовластие! Обединени земеделци следват този завет. Дерзайте, пазете организацията от мръсните, безпринципни посегателства, работете и продължавайте борбата за хляб, законност и истинско народовластие! Да живее Земеделският съюз на Стамболийски, Никола Петков и д-р Г. М. Димитров, а не на фалшивите пророци!” Това заяви на 12 юни 2016 г. в местността Янини грамади над село Славовица почетният председател на ПП Обединени земеделци Анастасия Димитрова-Мозер. Там стотици земеделци и демократи  се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 93 години от своите политически противници.

Гости на събитието бяха председателят на РДП Захари Петров,  Бойка Маринска – народен представител от Реформаторския блок и член на ИС на ДБГ, Стефан Кенов – депутат от БДЦ, д-р Емил Кабаиванов – зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, Данаил Георгиев – зам.-председател на Движение 21 и Емил Емилов – председател на клуб “Социалдемократи” към БСДП.

Поздравителни адреси към земеделците изпратиха председателят на БДЦ д-р Красимира Ковачка и Светослав Русалов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Народен трибун, републиканец и общественик, Стамболийски ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз! Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз. Днес сме тук, обединени от каузата на земеделското движение – да изградим демократична и европейска България”, заяви в словото си председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

Тя изрази несъгласие с опитите за дискредитиране на личността на Стамболийски и на земеделското управление и призова за обективен прочит на миналото, което да бъде част от учебниците по история.
Ставрева засегна и темата за земеделското обединение, като подчерта, че партията никога не е толерирала опитите за подмяна в процеса на консолидация.
По горещата тема за промените в изборното законодателство тя отново заяви, че трябва да бъде насърчаван информираният, а не манипулираният избор на гражданите.

Петя Ставрева изтъкна и необходимостта от дългосрочна стратегия за подкрепа на производството и реализацията на българската земеделска продукция на родния пазар и зад граница. Стъпка в тази посока е нова ценова политика по цялата верига, в интерес на производителите и потребителите, а не на прекупвачите.

От Янини грамади лидерът на Обединени земеделци призова за консолидация – на принципна основа, и за загърбване на теснопартийния егоизъм на  предстоящите президентски избори. “Ние от Обединени  земеделци винаги сме полагали усилия за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност, защото един от най-важните европейски уроци е, че съединението прави силата. Вместо да чертаем разделителни линии нека да насърчаваме диалога и партньорството в името на една голяма кауза –  успешният път на България като просперираща европейска държава”, заяви Ставрева.

“Сегашната обстановка изисква да се положат максимални усилия, да осъзнаем историческата необходимост от сближаване на позицията на всички партии и движения от център-дясното пространство”, заяви пред събора зам.-председателят на Обединени земеделци и областен лидер на съюза в Пазарджик инж. Емил Йончев.
Той изтъкна, че партиите от център-дясно трябва да се научат да работят заедно, да развият способност за комуникативност по между си и да не допускат никога връщането на БСП и ДПС на власт. Българският национален интерес е Европейският съюз и интеграцията в него, заяви Йончев.

За обединение на център-десните партии в контекста на президентските избори призова и председателят на РДП Захари Петров. Ако демократичните партии не се обединим около една президентска двойка, която да победи на първия тур, има опасност България да тръгне по друг път и да се наложи да търсим нов Стамболийски, заяви той. 

Движение България на гражданите и Обединени земеделци стоят на позицията, че не може да има отклонение от евроатлантическия път на България. Ние сме заедно като представители на Европейската народна партия и занапред ще имаме много поводи за ползотворно сътрудничество, заяви в приветствието си народният представител Бойка Маринска. Тя определи този ден на поклонение пред Стамболийски като урок по история, която трябва да помним и да опазим. 

От СДС знаем, че Обединени земеделци са партньор, приятел и съратник. Нашето дълбоко разбиране е, че не може да има силна обединена демократична десница без активното участие на вас, Обединени земеделци и ще работим за това, обърна се към земеделците зам.-председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов.

За нас е важно да почетем заедно с вас реформатора Стамболийски и да следваме неговата държавническа мъдрост и убеденост, че всяка власт произтича от народа и трябва да е за народа, заяви зам.-председателят на Движение `21 Данаил Георгиев.

След 100 години в България отново няма аграрна реформа. А в 43-тото Народно събрание липсва автентичната земеделска политика, каза народният представител от БДЦ Стефан Кенов. Той изрази подкрепа за призива на Обединени земеделци 50 % от стоките в големите търговски вериги да бъдат от български производители и даде пример със съседна Румъния, където парламентът е приел подобна мярка за стимулиране на родното производство. Кенов покани Петя Ставрева да участва в кръгла маса по темата в парламента.

БСДП и Обединени земеделци имат общи цели за просперитета на България.
Вярвам, че традиционните български партии ще си подадем ръка и ще създадем алтернатива на разума, който на фона на безидейните политически организации ще ни изведе към по-добро бъдеще, заяви в приветствието си Емил Емилов – председател на Клуб “Социалдемократ”.

Земеделецът ветеран Пейко Гечев  призова земеделците от цялата страна да работят за силна земеделска организация и за възстановяването на Зеления интернационал.

След приключването на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.